Terensko jahanje

Terensko jahanje

Koliko stvari v naravi je očem nevidno, ko se vozimo z avtomobilom ali kolesom! In kako drugače doživljaš popolnoma vsakdanje stvari, če jih opazuješ s konjskega hrbta! Kolovoz ni več neudobna, prašna pot, ampak priložnost za sproščen galop… Luža ali potoček nista ovira na cesti, ampak dobrodošla osvežitev… In veje dreves so naenkrat nižje, da se moraš sklanjati pod njimi… Hoja po gozdnati pokrajini te ne skrbi, ker zaupaš konjevemu zanesljivemu koraku. Največji užitek pa je občutek popolne svobode, ki jo s konjem občutita ob vsakem koraku po čudovitih travnikih in gozdovih v okolici Iga.

Komu je namenjeno terensko jahanje?

Terensko jahanje je primerno za izkušene jahače. Tu na Igu so izredno lepi, raznoliki tereni. Za manj zahtevne jahače, ki hočejo le sprehod v naravi na konjskem hrbtu so primerni tereni v mirnejšem tempu; pogosto srečamo zajce, srne, ujede…

Za zahtevnejše jahače so bolj zanimivi dvo- ali več urni razgibani tereni v gozd ali pa ravni tereni z galopiranjem po dolgih travnikih, prečkanjem reke...Zakonsko predpisan pogoj za terensko jahanje je izpit Jahač 2. Ta izpit pomeni da ste pripravljeni za terensko jahanje, vendar greste na teren pod vodstvom inštruktorja (razen če imate svojega konja). Mi konjev brez nadzora na posojamo. Vsekakor je priporočljivo da gresta na teren vsaj 2 jahača.