Začetni tečaj

Začetni tečaj

Boy, Euro, Saturn in Frajla, naš poni, čakajo, da te povedejo v svet konjskih navdušencev. S pomočjo inštruktoric te bodo naučili, kako se jim približati, kako jih božati, očistiti, pripraviti na ježo in celo to, kako razumeti, kar ti želijo povedati. Prvih nekaj ur se boste na lonži navajali na konja, se učili obdržati ravnotežje in osnovnih dejstev, s katerimi sporočamo konju, kaj od njega želimo. Naučili se boste jahati konja v koraku, kasu in galopu. Ko boste to znanje osvojili, se boste v maneži naučili voditi konja tudi brez lonže in osvojili nekaj osnovnih dresurnih elementov.

Komu je namenjen zažetni tečaj?

Začetni tečaj je primeren za vse, starost ni pomembna, potrebna je le želja in volja. Za začetnika je priporočljivo jahanje 2-3x tedensko, saj se s tem zagotovi optimalen napredek. S programom se prilagajamo sposobnostim posameznika, saj je napredek odvisen od mnogih dejavnikov. Pomembno vlogo igra ljubezen/strah do konj, inštruktor jahanja, šolski konj, časovni razmik med urami, koncentracija in še in še. Nemogoče je z vsemi ljudmi delati enako, zato so odgovori na pogosto vprašanje – kdaj bom lahko šel na teren?- zgolj jasnovidnost. Dober šolski konj, izkušen inštruktor jahanja in zavzet jahač so sigurno najboljša ekipa za optimalen rezultat. Seveda pa obstaja nek grob okvir programa začetnega tečaja.

Program

Tečaj obsega 10 učnih ur, ki sprva trajajo 30 minut (individualno), nato pa 45 minut (skupina 2-3 jahačev). Najprej je na vrsti pristop h konju in vodenje konja na povodcu. Nato se naučite čistiti, sedlati in zauzdati konja. Vse to potem opravljate sami, seveda pod nadzorom. Jahanje poteka sprva na lonži – hod, kas (lahki in sedeči), galop, menjava noge, spodbujanje in zaustavljanje konja. Sledi jahanje v skupini, kjer se naučite še vodenja konja v ograjenem jahališču, soočanje z drugimi konji, jahanje različnih menjav, velikih krogov in malih serpentin.

Število ur je odvisno od posameznika, razpon je lahko od 6 pa do 60 ur, običajno pa 10-15. Po osvojenemu znanju se lahko prijavite na izpit Jahač 1.