Izpiti in licence

Izpiti in licence

Pri nas lahko opravljaš tudi izpita Jahač 1 in Jahač 2 ter pridobiš znanje za opravljanje tekmovalne licence za dresurno jahanje ali preskakovanje ovir. To je še dodatna motivacija za zavzeto delo in vztrajen trening. Morda ti opravljen izpit pomeni merilo uspeha, stopničko na poti do uspešnega tekmovalca ali pa samo zadovoljstvo ob doseženem cilju. S tabo pa se veselimo vsi, ki vemo, koliko truda in časa si vložil, da si prišel tako daleč. Izpit boš prejel na podelitvi, posvečeni tebi in ostalim, ki so naredili izpit. Da boš pa še nam pokazal, kaj si se v tečaju naučil, te na podelitvi čakajo zabavne igrice s konjeniško tematiko.

Izpite in licence izdaja Konjeniška zveza Slovenije (KZS), s tem seveda tudi pogojuje pravila.

Izpit Jahač 1 pomeni osvojen (ne samo opravljen) začetni tečaj jahanja. Po prijavi in vplačilu izpita prejmete knjižico z gradivom. Izpit obsega praktični in teoretični del. Pri praktičnem delu pokažete vse kar ste se v tečaju naučili, za teoretični del pa izpolnite izpitno polo. Vse to ocenjuje inštruktor, pri katerem jahate. Pole nato pošljemo na KZS, oni vse preverijo in nato dobite diplome in izkaznice z vašim imenom.

Izpit Jahač 1 je pogoj za opravljanje izpita Jahač 2, ki pa poteka pod enakimi pogoji. Tu pokažete znanje z nadaljevalnega tečaja, teoretični del izpita pa vsebuje vprašanja s knjižice Jahač 2, kjer so tudi napotki glede terenskega jahanja, cestno prometnih predpisih ipd. Ta izpit je uradno priznan v EU in je pogoj za terensko jahanje.

Izpite običajno organiziramo spomladi in jeseni. Po opravljenih izpitih organiziramo podelitev z raznimi zabavnimi igricami na temo konjev in izpita, sledi pa piknik s peko na žaru….

Izpita Jahač 1 in Jahač 2 sta pogoj za opravljanje tekmovalne licence. Pri nas lahko opravljate dresurno in skakalno licenco, prisoten pa mora biti sodnik in trener.

Izpita se plača samo ob opravljanju, izkaznice potem stalno veljajo. Tekmovalno licenco pa plačate tistemu, pri komer jo opravljate in tudi stalno velja, vendar če hočete tekmovati morate biti včlanjeni v tekmovalni klub in KZS plačati licenco vsako koledarsko leto.

Natančne pogoje in pravilnike si lahko preberete na njihovi spletni strani.